sluiten
14 dagen bedenktijd     •     gratis verzending vanaf €75     •     verzending binnen 2 werkdagen
  • zoek Zoeken
  • Wenslijsten Verlanglijstje

       Mijn verlanglijstjes

  • profile Profiel
  • winkelen 0 Mandje

    Winkelmandje

    Bestelwaarde
    BTW
    0 product
  • inbakeren: de weg naar rustig slapen

    Inbakeren, het is een eeuwenoude praktijk die de laatste tijd heel wat populariteit wint. Ouders worden overspoeld met informatie over inbakerdoeken, -slaapzakjes en de vele voordelen die deze methode zou bieden. In deze blog duiken we dieper in de wereld van inbakeren, met aandacht voor nuances en nieuwe inzichten.

    inbakeren

    de verborgen voordelen

    Inbakeren heeft als voornaamste doel het verminderen van het schrikreflex bij pasgeborenen. Het fenomeen waarbij baby's hun armpjes in de lucht gooien alsof ze schrikken, kan de slaap verstoren, en dat willen we koste wat het kost vermijden.

    Daarnaast bootst inbakeren het veilige en knusse gevoel van de baarmoeder na en dat werkt kalmerend. Het werkt als een soort kalmeringsreflex, waardoor zowel jij als je kindje kunnen genieten van een betere nachtrust.

    het juiste moment

    Een veelbesproken onderwerp is het geschikte moment om met inbakeren te beginnen. Deskundigen adviseren doorgaans niet onmiddellijk na de geboorte te starten, maar enkele weken te wachten. Dit geeft de baby de kans om te wennen aan de nieuwe wereld. 

    Na ongeveer drie weken zou je kunnen beginnen met inbakeren. Maar daarnaast is de timing van het stoppen met inbakeren ook heel belangrijk. Zodra de baby begint te rollen, is het veiliger om te stoppen en over te stappen naar een gewoon slaapzakje.

    inbakeren

    een inbakerdoek of inbakerslaapzakje?

    Of je nu kiest voor de traditionele inbakerdoek of het handige inbakerslaapzakje, één ding blijft cruciaal: de bewegingsvrijheid van de beentjes. Strak inbakeren kan leiden tot heupdysplasie dus het vinden van de juiste balans is essentieel. Verder is het gebruik van natuurlijke, ademende materialen wordt ook sterk aanbevolen om oververhitting te voorkomen.

    de unieke behoeften van je baby 

    Niet elke baby reageert hetzelfde op inbakeren. Terwijl sommigen zich direct geborgen voelen, hebben anderen wat meer tijd nodig om eraan te wennen. Net daarom is het waardevol om te experimenteren op momenten dat de baby rustig is. Als het nog niet helemaal goed zit, kan je als ouder misschien overstappen op een inbakerslaapzakje met vrije armpjes. Je mag gerust wat experimenteren  om je aan te passen aan de individuele behoeften van je kindje.

    wanneer mag je niet inbakeren?

    Als je inbakeren overweegt, kan je best eerst even advies vragen aan een deskundige of arts. In sommige gevallen wordt het namelijk sterk afgeraden om je kindje in te bakeren. Zo mag er bijvoorbeeld niet ingebakerd worden als je kindje problemen heeft met de ontwikkeling van de heupen. Ook bij koorts, luchtwegeninfecties of binnen de 24 uur na een vaccinatie mag je je kleintje niet inbakeren.

    een persoonlijke keuze​

    Wees je er wel van bewust dat inbakeren geen one-size-fits-all oplossing is, maar een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om bewust te zijn van de behoeften van je baby, rekening houdend met het unieke karakter en de reacties van het kindje. Door verschillende invalshoeken te overwegen, hopen we dat deze blog je voorziet van nieuwe inzichten en je in staat stelt weloverwogen beslissingen te nemen over inbakeren voor een vredige nachtrust en geborgenheid.

    Deze blog is tot stand gekomen met het expertenadvies van mamacommunity Onder Mama's. Hierdoor ben je verzekerd van nauwkeurige en betrouwbare informatie, ondersteund door het advies van mama-experten.

    onder mama's

    Deze blog is tot stand gekomen met het expertenadvies van mamacommunity Onder mama's. Hierdoor ben je verzekerd van nauwkeurige en betrouwbare informatie, ondersteund door het advies van mama-experten.