zwangerschapskalender » week 24
24 weken zwanger
Gefeliciteerd mama! Deze week markeert een bijzondere mijlpaal, want vanaf nu is je kleine spruit levensvatbaar 🤗 Hoewel zelfstandig ademen buiten de baarmoeder nog niet mogelijk is, heeft je baby al goede overlevingskansen mocht hij nu geboren worden.
je baby,
levensvatbaar en veilig in het buikje
Deze week betekent levensvatbaarheid, maar het is nog altijd beter als je kleintje veilig in je buikje blijft. Zijn longen zijn namelijk nog niet voldoende gerijpt voor zelfstandig ademen. Dus hoewel hij al goede overlevingskansen heeft, is het nog niet het juiste moment voor zijn grote entree.
Met nog voldoende ruimte in de baarmoeder, oefent je kleintje fanatiek zijn bewegingen. Geen zachte stootjes meer, maar echte trapjes en duwtjes 🤸♀️ Hij traint zijn spiertjes hard, zodat ze straks goed ontwikkeld zijn. Na zo'n workout is hij waarschijnlijk in een diepe slaap beland, maar je kunt hem misschien wakker maken door zachtjes op je buikje te drukken.
Het deel van de hersenen dat bewegingen waarneemt, is nu ook ontwikkeld. Elke keer dat jij beweegt, zal je kleintje het voelen. Streel je over je buikje en raak je zijn voetjes aan? Dan zal hij waarschijnlijk zijn beentjes optrekken.
gram
centimeter
mama,
24 weken zwanger
Je lichaam heeft een ware transformatie ondergaan - je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal! Dingen die je enkele weken geleden zonder nadenken deed, vergen nu wat meer moeite. Lukt het nog om je veters te strikken?
Ook je navel kan veranderd zijn. Door het extra pigment kan hij donkerder lijken en mogelijk zelfs iets uitsteken als een knopje op je buik. Geen zorgen, meestal keert dit na de bevalling weer terug naar normaal. Heb je toch het idee dat je navel wat ongemakkelijk aanvoelt? Bespreek het met je verloskundige; het kan een navelbreuk zijn.
Bij elke controle checkt je verloskundige nu ook je bloeddruk. Zwangerschap zet extra druk op je lichaam, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Let op signalen zoals hoofdpijn of sterretjes zien, en het vasthouden van vocht. Een hoge bloeddruk kan echter ook wijzen op zwangerschapsvergiftiging, wat de werking van de placenta beïnvloedt en niet goed is voor je kleintje. In dat geval zal de gynaecoloog je verder begeleiden.
onder mama's leestip
de babyuitzetlijst
Ontdek de ultieme babychecklist samengesteld door het onder mama’s team, boordevol essentiële musthaves voor de komst van je baby 👶🏼
mis geen enkel moment
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks updates om elke fase van je zwangerschap te volgen 💌